5 tanich, polskich superfoods.

Chcąc zadbać o swoje zdrowie, często decydujemy się na zmianę swoich nawyków żywieniowych, a nawet na branie różnego rodzaju suplementów. Na rynku jest wiele dostępnych składników, które mają gigantyczny potencjał zdrowotny, a przy tym nie są takie drogie.

Czym jest super żywność?

Superfoods, bo taka jest światowa nazwa, to żywność, która ma niezwykle wiele składników odżywczych. Do tego jest nieprzetworzona i pochodzi z natury.

Jak to wpływa na nasze zdrowie?

Oczywiście każdy pokarm nie ma takich samych właściwości. Jednak dołączenie do naszej diety superfoods daje świetne efekty:

– wzmacnia odporność,

– działają przeciwnowotworowo,

– zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób, jak np. cukrzyca, choroby układu sercowo-naczyniowego,

– wzmacnia naczynia krwionośne,

– działa antyoksydacyjne, dzięki czemu nasz organizm będzie wolniej się starzał,

– dostarcza wiele witamin i minerałów.

5 tanich, polskich superfoods.

Chcesz jeść zdrowo ale nie bardzo wiesz co? A może Twój budżet nie pozwala na duże wydatki na jedzenie? Z tego artykułu dowiesz się jakie są najlepsze i tanie, ale przede wszystkim polskie SuperFoods.

1. Siemię lniane

Bogate w fitoestrogeny, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, poprawiają nastrój i stan zdrowia. Dodatkowo siemię lniane posiada wiele kwasów omega-3, witamin, minerałów, aminokwasów i błonnika. Wpływa również dobrze na układ pokarmowy, dzięki substancją śluzowym.

2. Kiszona kapusta

Zawiera dużo witaminy C i A, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Kwas mlekowy zawarty w kapuście kiszonej pozwala na zachowanie odpowiedniej flory bakteryjnej jelit. Ma w sobie wiele błonnika, beta-karotenu, niacyny. Ma właściwości przeciwzapalne i reguluje poziom glukozy we krwi.

3. Natka pietruszki

Jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Dzięki tej witaminie świetnie przyswaja żelazo, które również znajduje się w tym ziole. Działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo. Jej wpływ zdrowotny na wzrok i cerę jest obłędny, a to dlatego, że posiada w dużej ilości beta-karoten i witaminę E. Oprócz tego posiada kwas foliowy i sole mineralne.

4. Jarmuż

Jak polepszać zdrowie to właśnie z tą rośliną! Może uchronić przed wieloma nowotworami. Bogaty w karotenoidy, indole, sulforafany. Zawiera wiele witaminy C, K, A. Jest również źródłem błonnika, białka, wapnia, fosforu, żelaza, cynku i magnezu.

5. Orzechy włoskie

Wspierają mózg przy intensywnej pracy umysłowej, dzięki fosforowi. Zawierają wiele antyoksydantów. Działają świetnie na układ krwionośny i odpornościowy, dzięki przybranej formie witaminy E. Oprócz tego są cennym źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego, magnezu.

Zdrowie jest bezcenne. Pamiętajmy, że jest wiele czynników, które na nie wpływają. Oprócz superfoods warto zadbać o odpowiednią dietę, ponieważ to ona w połączeniu z aktywnością fizyczną jest kluczem do zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *