Co robić, żeby jeść więcej warzyw?

Według zaktualizowanych w 2021 zaleceń dietetycznych, znanych jako „piramida żywienia”, u podstaw diety zdrowych osób dorosłych powinny znaleźć się warzywa oraz owoce, jako źródło mikro i makro elementów oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin. Warzywa są pokarmem nisko tłuszczowym, zatem ich znaczny udział w posiłkach będzie sprzyjał redukcji lub kontroli wagi. Mimo to, stresujący tryb życia, stres skłaniają zazwyczaj do częstego sięgania po dostępne powszechnie, słodkie przekąski, w skład których wchodzi niewiele lub brak cennych składników, za to dostarczą węglowodanów i tłuszczy, które w posiłkach często występują w nadmiarze. W efekcie zaobserwować można rosnący odsetek osób cierpiących na nadwagę lub otyłość. Aby przeciwdziałać temu niekorzystnemu dla zdrowia zjawisku, warto zadbać o odpowiednią dawkę ruchu oraz zdrową, zbilansowaną dietę i posiłki bogate w warzywa. Poniżej prezentujemy kilka propozycji, które sprawią, że jedzenie warzyw stanie się zdrowym nawykiem.

Soki lub smoothie warzywne

Osoby posiadające w domu wyciskarki wolnoobrotowe do soków, mogą w łatwy sposób przyrządzić pyszny sok warzywny lub warzywno  – owocowy. Wystarczy umyć i pokroić na kawałki surowy burak, marchewki i jabłko. Wyciśnięty sok ma wyśmienity smak i dostarcza mnóstwa wartościowych pierwiastków. Pozostałością po soku są wytłoczyny, z których można, po dodaniu jajka, odrobiny mąki oraz przypraw usmażyć smaczne wegetariańskie kotlety. Można je również użyć do upieczenia pasztetu. Posiadacze blenderów do smoothie mogą przyrządzić pyszny i zdrowy koktajl. Szpinak, jarmuż, pomidory czy ogórki to warzywa świetnie nadające się do zblendowania.

Surowa przekąska do zdrowych past.

Z równą łatwością można przygotować hummus lub guacamole. Hummus przyrządzany jest z ugotowanych nasion ciecierzycy, ale dla smaku można również dodać czosnek, oliwki czy suszone pomidory. Guacamole powstaje na bazie awokado i czosnku. Obie te potrawy mają konsystencję pasty, zatem będą świetnie smakowały na kromce chleba. Jeszcze lepszym pomysłem jest podanie ich razem z kawałkami surowych warzyw. Guacamole będzie idealnie komponowało się z rzodkiewką, a hummus z pociętą na paski marchwią lub plastrami buraka. Takie kompozycje sprawią, żejedzenie warzyw stanie się prawdziwą przyjemnością. Jeśli ktoś ma wątpliwości, czy można jeść surowe buraki, odpowiedź jest prosta – można, a nawet trzeba. Obróbka termiczna pozbawia te warzywa większości prozdrowotnych właściwości.

Nieco klasyki – makaron z warzywami i warzywne surówki

Wiosna to świetna pora na stopniowe ograniczenie niezdrowej, przetworzonej żywności i przestawienie się najedzenie warzyw. Duża dostępność świeżych, chrupiących i zdrowych nowalijek to okazja do przyrządzenia szybkich, smacznych i kolorowych surówek. Świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie każdego dania dań oraz przekąski na prywatki czy urodziny. Dobrym sposobem na przemycenie warzyw do jadłospisu może być przyrządzenie na obiad lubianego powszechnie makaronu z suszonymi pomidorami, świeżym szpinakiem, ziołami i odrobiną sosu pomidorowego.

Pamiętajmy, że każdy moment jest dobry na zmiany. Warto więc wstać z kanapy, zmienić dietę na zdrowszą i cieszyć się dobrym zdrowiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *