Polacy lubią sięgać po różnego rodzaju suplementy. Często robią to nierozważnie, zastępując zbilansowaną dietę łykaniem pigułek. A można dbać o zdrowie, jedząc sezonowe, lokalne warzywa i owoce, które są najlepszym zastrzykiem witamin i substancji odżywczych dla naszego organizmu. Jednym z niedocenianych produktów, który wpływa na naszą witalność, jest pietruszka.
Pietruszka zazwyczaj jest kojarzona z włoszczyzną, jako jedna ze składowych bulionu. Jest to warzywo niepozorne, niedoceniane, jego nieodkryty potencjał można poznać, tworząc smaczne dania: sałatki, smoothie, zupę krem lub korzeń w postaci pieczonej w miodzie z czosnkiem. Walory smakowe to tylko dodatkowy atrybut, ta cenna roślina przede wszystkim wzmacnia zdrowie.
Korzeń pietruszki
Pietruszka korzeniowa ma wiele walorów prozdrowotnych. Warto po nią sięgać, najlepiej w formie surowej, ponieważ w takiej postaci nie traci swoich składników, jak przy obróbce termicznej. Warzywo z rodziny selerowatych zawiera potas, który reguluje ciśnienie krwi, dobrze wpływa na układ nerwowy. Jest to pierwiastek, który łagodzi ból przy menstruacji i dnie moczanowej. Spożywanie korzenia rośliny ma działanie moczopędne, pomaga w usunięciu nadmiaru wody i toksyn z organizmu. Dba o prawidłową pracę układu moczowego.
Kolejnym walorem pietruszki jest pobudzanie wytwarzania śliny i soków żołądkowych, co odzwierciedla się w dobrym trawieniu. Dzięki niej unikniesz wzdęć. Wspiera wątrobę i trzustkę. Jest dobra także dla naszej urody, przyspiesza gojenie ran, leczy stany zapalne, jest pomocna w walce z trądzikiem, rozjaśnia przebarwienia, poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów. Jest to bomba witalna, dostarcza takich witamin, jak: C, A, B, B6, B9, PP, K, E, a także żelazo, wapń, magnez, fosfor, cynk i sód.
Zielona natka
Może być spożywana świeża, można ją suszyć lub mrozić. Ma szerokie zastosowanie i dobry skład. Warto ją polubić i dodawać do dań, ponieważ jest strażnikiem systemu immunologicznego. Chroni zdrowie przed infekcjami, ponieważ zawiera dużą dawkę witaminy C, która odpowiada za odporność. W 100 gramach liści zawarte jest aż 5 mg żelaza i 177 mg wspomnianej witaminy. Ma więcej witaminy C niż cytrusy! Zawarty w niej beta – karoten, witamina A i E, świetnie wpływają na wzrok i poprawiają wygląd cery. Listki tej rośliny obfitują w kwas foliowy, mangan, wapń, fosfor, magnez, miedź. Położone na ranę, działają kojąco. Wpływają pozytywnie na układ oddechowy. Właściwości antyseptyczne zachęcają, by ją jeść, a dodatkowo jest smaczna i wzbogaca wizualnie wygląd potrawy, dlatego warto używać jej w kuchni!