Czy warto pić aloes?

Znamy ponad 300 gatunków aloesu, ale tylko trzy mają właściwości prozdrowotne. Naturalnym środowiskiem tej rośliny jest środowisko pustynne, ale aloes świetnie rośnie w doniczce na parapecie. Po latach badań w żelu i soku odkryto blisko 200 aktywnych składników.

Krótka historia aloesu

Aloes rośnie w klimacie tropikalnym. Jest wykorzystywany w rolnictwie, ale także w medycynie. Odpowiednio pielęgnowany aloes doskonale sprawdza się jako roślina doniczkowa. Coraz częściej znajduje zastosowanie w produkcji napojów, maści, kosmetyków i środków do pielęgnacji skóry. Aloes do picia występuje w dwóch formach: soku i żelu. 

Aloes stosowano w medycynie już 3000 lat p.n.e. jako antidotum na oparzenia słoneczne i problemy skórne. Egipcjanie wspominają o nim już 5000 lat: podobno korzystała z nich Nefretete i Kleopatra. Pierwsze wzmianki o zastosowaniu wewnętrznym datuje się na XVI i XVII wiek, kiedy używano go jako środka odrobaczającego. Jednak prawdziwy boom na aloes przyniósł wiek XXI. 

Roślina dorasta do 100 cm wysokości, ma grube, mięsiste, ząbkowane liście. 

Aloes do picia- proces produkcji

Różnica między sokiem a żelem z aloesu wynika z produkcji: sok wyciska się z całego liścia, a żel wytwarza tylko z miąższu. Uważa się, że żel zawiera więcej składników odżywczych.

Jak zrobić sok z aloesu

Żeby zrobić własny aloes do picia potrzeba:

  • Aloes Barbadensis Miller
  • ostry nóż
  • 15 ml czystego octu
  • 250 ml szklanki wody
  • Mikser
  • 250 ml soku cytrusowego

Najpierw należy odłamać liście (uwaga: roślina musi mieć co najmniej 3 lata), obrać je ostrym nożem, a żółtą warstwę usunąć z pomocą octu i wody. 2 łyżki miąższu blenduje się z sokiem z cytrusów, płyn może być lekko mętny. Tak przygotowany aloes można pić. 

Prozdrowotne składniki aloesu

W aloesie do picia znajduje się szereg cennych substancji:

  • polisacharyd acemann odpowiada za układ odpornościowy
  • witaminy A i B wpływają na stan skóry
  • witaminy C i E podnoszą odporność i zmniejszają stres oksydacyjny
  • pochodne hydroksyantracenu mają dobroczynny wpływ na jelita
  • oksydazy i amylazy poprawiają odporność
  • minerały: potas, wapń, sód, żelazo, miedź i cynk zapewniają organizmowi 20 ważnych aminokwasów.

Aloes nie jest cudownym lekarstwem, ale jego spożywanie pomagają w utrzymaniu zdrowej równowagi. Aloes łagodzi objawy jelita drażliwego, a nieprawidłowo działające jelita prowadzą do dalszych skutków, takich jak:

  • zmęczenie
  • zaparcia
  • zwiotczała skóra i wypryski
  • wzdęcia, zaparcia

Na co uważać?

Produktów z aloesem należy szukać w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach i niektórych drogeriach. Aloes do picia nie może zawierać chemicznych środków konserwujących ani aloiny (uważanej za narkotyk), a sama roślina powinna pochodzić z upraw ekologicznych. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *