Znamy ponad 300 gatunków aloesu, ale tylko trzy mają właściwości prozdrowotne. Naturalnym środowiskiem tej rośliny jest środowisko pustynne, ale aloes świetnie rośnie w doniczce na parapecie. Po latach badań w żelu i soku odkryto blisko 200 aktywnych składników.
Spis treści
Krótka historia aloesu
Aloes rośnie w klimacie tropikalnym. Jest wykorzystywany w rolnictwie, ale także w medycynie. Odpowiednio pielęgnowany aloes doskonale sprawdza się jako roślina doniczkowa. Coraz częściej znajduje zastosowanie w produkcji napojów, maści, kosmetyków i środków do pielęgnacji skóry. Aloes do picia występuje w dwóch formach: soku i żelu.
Aloes stosowano w medycynie już 3000 lat p.n.e. jako antidotum na oparzenia słoneczne i problemy skórne. Egipcjanie wspominają o nim już 5000 lat: podobno korzystała z nich Nefretete i Kleopatra. Pierwsze wzmianki o zastosowaniu wewnętrznym datuje się na XVI i XVII wiek, kiedy używano go jako środka odrobaczającego. Jednak prawdziwy boom na aloes przyniósł wiek XXI.
Roślina dorasta do 100 cm wysokości, ma grube, mięsiste, ząbkowane liście.
Aloes do picia- proces produkcji
Różnica między sokiem a żelem z aloesu wynika z produkcji: sok wyciska się z całego liścia, a żel wytwarza tylko z miąższu. Uważa się, że żel zawiera więcej składników odżywczych.
Jak zrobić sok z aloesu
Żeby zrobić własny aloes do picia potrzeba:
- Aloes Barbadensis Miller
- ostry nóż
- 15 ml czystego octu
- 250 ml szklanki wody
- Mikser
- 250 ml soku cytrusowego
Najpierw należy odłamać liście (uwaga: roślina musi mieć co najmniej 3 lata), obrać je ostrym nożem, a żółtą warstwę usunąć z pomocą octu i wody. 2 łyżki miąższu blenduje się z sokiem z cytrusów, płyn może być lekko mętny. Tak przygotowany aloes można pić.
Prozdrowotne składniki aloesu
W aloesie do picia znajduje się szereg cennych substancji:
- polisacharyd acemann odpowiada za układ odpornościowy
- witaminy A i B wpływają na stan skóry
- witaminy C i E podnoszą odporność i zmniejszają stres oksydacyjny
- pochodne hydroksyantracenu mają dobroczynny wpływ na jelita
- oksydazy i amylazy poprawiają odporność
- minerały: potas, wapń, sód, żelazo, miedź i cynk zapewniają organizmowi 20 ważnych aminokwasów.
Aloes nie jest cudownym lekarstwem, ale jego spożywanie pomagają w utrzymaniu zdrowej równowagi. Aloes łagodzi objawy jelita drażliwego, a nieprawidłowo działające jelita prowadzą do dalszych skutków, takich jak:
- zmęczenie
- zaparcia
- zwiotczała skóra i wypryski
- wzdęcia, zaparcia
Na co uważać?
Produktów z aloesem należy szukać w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach i niektórych drogeriach. Aloes do picia nie może zawierać chemicznych środków konserwujących ani aloiny (uważanej za narkotyk), a sama roślina powinna pochodzić z upraw ekologicznych.